Yeni Arkadaşlıklar Mı?

Yeni bir okul, bir yaz kampı, taşınmak… Bazense bir yenilik arayışı. Yeni ortamlara girmek bizi yeni insanlar ile tanıştırır, bu da yeni arkadaşlıklara olanak sağlar. Herkesin arkadaş olma yolu farklıdır ve hepimiz zaman zaman nasıl davranacağımızı bilemeyiz. Arkadaş olmanın bir rehberi yok tabii ki, ancak bu öneriler size biraz da olsun yardımcı olabilir. 

fr8.jpg

1. Gerçek olduğunu hissedene kadar rol yapın

“Fake it until you make it”. Kulağa pek hoş gelmiyor olabilir ancak bu araştırmalar tarafından kanıtlanmış bir gerçek. Yeni insanlarla konuşmak ve özgüven sahibi olmak bağlantılı olaylar, özgüveni düşük biri bu tarz bir sosyal girişimde zorlanır. Özgüven dediğimiz karmaşık bir konu, kendinden çok emin kişiler bile yeri geliyor çuvallıyor. Kendine çok güvenir rolü yapmak uzun vadede gerçek özgüvene dönüşüyor. Bu yüzden yeni ortamlarda derin bir nefes alıp komfor alanı dediğimiz bölgeden çıkarak normalden daha kendine güvenir davranmak  yardımcı olacaktır. İsterseniz bu konuda kaleme aldığım “Özgüveninizi Yükseltmek İçin” adlı yazıyı buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.

fr9

2. Sorular sorun

Soruların tipi elbette bağlama göre değişecektir. Sizi birleştiren, yani aynı ortamda bulunmanızı sağlayan etkenden başlayarak çeşitli sorular yöneltmek sohbet konusu yaratır. Mesela bir yaz kampındaysanız yeni tanıştığınız kişiye nereden geldiğini, okulunu sormak mantıklı olabilir. Tabii soruları abartıp dedektif moduna girmeyin derim.

fr10

3. Söylediklerini dinlediğinizi gösterin

Karşınızdaki kişi de arkadaş olmaya istekli ise size bir şeyler anlatacaktır. Dinliyor gibi yapın demiyorum, zaten dinlenecek gibi gelmiyor ise arkadaş olmamalısınız. Anlattıkları ile ilgili sorular sorun, öneri istiyorsa elinizden geleni yapın. Daha arkadaş hissetmeseniz de bir arkadaşın yapacaklarını yapın, samimiyetinizi gösterin.

fr6

4. İltifatta bulunun

Bazen arkadaşlıklar küçük iltifatlar ile başlar. Mesela çantasındaki rozeti beğendiyseniz söylemekten çekinmeyin. Takdir ettiğiniz bir davranışı varsa dile getirin. İltifatların pozitif enerji yarattığını düşünüyorum ve pozitiflikten zarar gelmez!

fr5

5. Davet edin

Yaptığınız aktivitelere, mesela kahve içmek, onu da davet edin. Ders dışında zaman geçirmek arkadaşlığınızı ilerletecektir. Hayır cevabı almaktan korkmayın, bu bir randevu değil sadece arkadaşça bir davet.

fr7

6. Ulaşılabilir gözükün

Arkadaş edinmek ile ilgili en önemli madde bu bence. Sabahları günaydın demek, güler yüzlü olmak, vücut diliniz ile iletişime açık olduğunuzu göstermek… Bunlar karşınızdakini arkadaş olmak için çeken şeylerdir.

fr1

7. Baş başa zaman geçirmekten korkmayın

Bir grubun içindeyken arkadaş edinmek hep daha kolaydır. Yeni tanıştığınız biri ile baş başa kalmak sizi gerebilir, sonuçta kimse kısır muhabbetleri sevmez, değil mi? Eğer karşınızdakini tanımaya niyetliyseniz baş başa zaman geçirmekten çekinmemelisiniz. İki kişinin beraber geçirdiği zaman birbirlerine açılmalarını kolaylaştırır. Kendinizi tanıtın ve onu bir birey olarak tanımaya şans verin.

fr2

8. Açık görüşlü olmaya çabalayın

Yeni bir ortama girmek yeni düşünceler ile dolu yepyeni kişiler ile tanışmak anlamına gelir. Size uyan kafada kişiler olduğu gibi apayrı düşüncelere sahip insanlar da olacaktır. Farklı politik, dini, etik görüşler, bambaşka tarzlar… Buna hazırlıklı olun, yeni insanların görüşlerine katılmasanız da bir şans verin. Ben böyle durumlarda hep şöyle düşünüyorum: Kardeşim ile aynı ailede büyüdük ama onunla bile bambaşka yanlarımız var. Bu yüzden size %100 uyan insanlar aramak ütopik bir hayal olur.

fr11

9. Alınganlıktan kurtulmaya çalışın

Herkesin alınganlık sınırı farklıdır. Yeni tanıştığınız kişiler sorun olmadığını düşünüp size takılabilir, art niyet görmedikçe gülüp geçin derim. Ben genelde patavatsızlık yapıp karşımdakine takılan taraf olduğum için size söyleyebilirim ki amacımız yakınlık kurmak, sonuçta herkesin tarzı farklı.

fr4

10. İçinizden gelene öncelik verin

İçinizden geleni yapmanız en önemlisi, arkadaş olacağım diye inanmadığınız, güvenmediğiniz, sevmediğiniz şeyleri yapmayın. Yeni şeylere açık olmak ve kendinden çıkmak ayrı şeyler. Kendi prensipleriniz ve önceliklerinizi asla unutmayın!


Neden bu fotoğraflar derseniz hepsi pozitif geldi, bence her konuda olduğu gibi bu konuda da ihtiyacımız olan tam da bu!

Siz nasıl arkadaşlık kurmayı tercih ediyorsunuz? 

Yeni Arkadaşlıklar Mı?” üzerine 5 yorum

  1. Anonim dedi ki:

    Tercih sonuçlarının acıklanmasıyla benim lise ile ilgili hayallere daldığım şu dönemde açıkçası bu yazı çok iyi geldi, tedirgindim arkadaş konusunda açıkçası. Teşekkürler.

    Bu arada bir lise tavsiyeleri daha yapar mısın? Digerini belki 20 kere okudum. Senin düşüncelerin çok hoşuma gidiyor. Yapabilirsen bir tane daha lise tavsiyeleri yaparmısın lütfen.

    Beğen

    • Merhaba, yorumların için çok teşekkürler. Aynı yazıyı tekrarlamak istemediğim için bu tarz detay yazılar yapmaya çalışıyorum, spesifik bir önerin varsa açığım, hatta çok sevinirim.

      Beğen

      • Anonim dedi ki:

        Kazandığım okula bayağı yüksek bir puanla girdim, büyük sınıflardaki birkac arkadaşımın dediğine göre bazı hocalar tanışma faslında Yep soruyorlarmış, puanımı söylehince insanlar inek veyada pjanıyla hava atıyor gibi önyargılarla yaklaşıyorlar genelde. Bir de girişken bir insan değilim ve kimseyle konuşamadığım için de havasından kimseyle konuşmuyo gibi şeyler söylüyolar hakkımda. Bu girişken olma konusuyla ilgili bir yazi yazarsan sevinirim

        Liked by 1 kişi

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s