Eminim çoğunuzun vücudunun bir yerinde ben vardır. Benim de cildim çok benli bir yapıya sahip, saymadım ama eminim saysam 100 kadar benim vardır. Güzelliğin “kusursuz” bir cilt anlamına geldiğini bize söyleyen modern güzellik anlayışı insanın cildini ve benlerini sevmesini zorlaştırıyor, ben de biliyorum. Ancak bir de benlerinize bu açıdan bakın.
Her şey kıskanç bir tanrı ile başladı
Mitoloji okumayı ve araştırmayı çok sevdiğim bir alandır. Komik ama bir o kadar da yaratıcı ve ilginç hikayeler ile doludur. Eski insanlar benlerin mitolojik açıklamasını da bir hikaye ile yapmış. Kıskanç bir tanrı ölümlülerin çok güzel olduğunu düşünerek onların ciltlerinde siyah lekeler oluşmasını istemiş. Bu nedenle benler güzellik simgesi haline gelmişler. Zaten İngilizce’de “ben”, “beauty mark”, güzellik lekesi anlamına geliyor. Aynı zamanda eski düşünürler benlerin insanın kaderini anlatan bir harita adeta bir kader çizgisi olduğunu söylemişler.
Kraliçelerin makyajları
Fransız İhtilali’nden önce Fransız kraliyet ailesi ağır makyajlarının üzerine siyah noktalar yani sahte benler eklemekteydi. Güzellik anlayışı dönemden döneme değişen bir şey gördüğünüz gibi, o zamanlarda benler beyaz, soluk bir cildin yani istenen güzellik figürünün simgesiydi.
Hollywood’un Ünlü Benleri
Ben ve güzellik eşleştirmesi sadece bu eski zamanlarda değil Hollywood’un altın çağlarında da sürdü. Ölümsüz Hollywood figürü Marilyn Monroe’nın dudağının üst köşesindeki beni güzelliğin simgesi oldu, onun ardından aynı yere piercing yaptıran Amy Winehouse ve podyumun ünlü isimlerinden Cindy Crawford da benlerin güzellikten bir şey kaybettirmediğini gösterdi.
“Bunlar eskide kaldı ama ya” demeyin, son zamanlarda sık sık ismini duyduğumuz Gigi Hadid de çok benli bir cilde sahip ve bunu sergilemekten çekinmiyor.
Sizin de cildiniz benim gibi çok benli ise bundan utanmayın, üzülmeyin, çekinmeyin. Önemli olan bu hassas cildinize iyi bakmak, cilt doktoruna gitmeyi ihmal etmeyin ve güneşe korumasız çıkmayın, aksi takdirde benleriniz tehlikeli bir hal alabilir.
Aslında bu lekelerin Türkçe’deki adının “ben” olması çok yerinde, cildinizdeki bu benler sizi özel kılıyor ve “ben” dediğiniz eşi olmayan bir bireyi ortaya koyuyor. Benleri cildinizdeki hatalar gibi görmektense sizi özel yapan noktalar gibi görmeye ne dersiniz?
Hem yararlı, bilgi dolu hem de güzel bir “noktaya” değindiğin bir post olmuş 👌
BeğenLiked by 1 kişi
Şu ana kadar yayınladığın yazılardan en beğendiğim bu oldu gerçekten çok güzeldi. Eline sağlık.
BeğenLiked by 1 kişi